Informatie

Onderwerp: veiligheid op natuurijs

 

De eerste vorst is geweest. Misschien komt er eindelijk weer eens een mooie schaatswinter.

Met de laatste jaren zo weinig natuurijs is de kennis en alertheid mbt natuurijs natuurlijk wat weggezakt. Sommige jongere schaatsers zullen er zelfs helemaal onbekend mee zijn.

Om die kennis te verhogen willen wij u vragen om in uw clubblad, op uw website of facebookpagina aandacht  te besteden aan veiligheid op natuurijs.

 

Natuurijs: Vergeet niet touw en priem mee te nemen!

 

Als er natuurijs is, is het de eerste keer altijd haasten en zoeken naar je spullen. Het is niet zo gek als je dan de veiligheidsmiddelen vergeet.

En toch: als je niet gaat schaatsen op een ondergelopen weiland of op een natuurijsbaan of een uitgezette tocht, dan moet je jezelf en een ander kunnen redden.

Zoals je op de racefiets altijd een helm op doet, in de auto de gordel om en je bijrijder en kinderen ook, neem je op natuurijs altijd touw en priem mee. Niet omdat je gevaarlijke dingen gaat doen, maar omdat je voorbereid wilt zijn voor als het nodig is.
Let er op dat touw en die priem handzaam zijn zodat je niet na een paar dagen in de verleiding komt om ze thuis te laten. Bovendien moet de priem bij een valpartij niet makkelijk uit zijn hoes kunnen schieten.

Op http://www.veiligheidopnatuurijs.nl is informatie te vinden over veiligheidsmaatregelen en ook over het ‘lezen’ van ijs.
Ook op de KNSB-website vindt u tips over veiligheid op natuurijs, http://knsb.nl/toerschaatsen/toertochten/tips_uitrusting_veiligheid_natuurijs/ .

Stichting Veilig Natuurijsverkeer

http://www.veiligheidopnatuurijs.nl

Stichting Veilig Natuurijsverkeer . De stichting die zich inzet voor de veiligheid op en om het natuurijs. Het doel van de stichting is dat uiteindelijk iedereen …

 

Op beide pagina’s kunt u lezen over de ‘Natuurijs Veiligheidsset’: een werptouw om iemand anders uit een wak te kunnen halen en een priem om jezelf te redden. Compact en licht en ook zeer betaalbaar.
Schaatsen op natuurijs is een plezier en dat blijft het ook met een touw en priem bij de hand.

 

Veel ijsplezier

 

Stichting Veilig Natuurijsverkeer,
Willem Lindeboom en Theo Heuzen